Hoe kan je website goed worden gevonden in zoekmachines zoals Google?

Als je een website hebt, dan wil
je dat deze gevonden wordt

Welke zaken spelen hierbij een rol?


Een website ontwerpen, bouwen en onderhouden is 1 ding, maar je hebt een website voor jouw bezoekers. Er moeten dus wel bezoekers op jouw website komen. Dit kan op verschillende manieren. Deze pagina gaat over hoe dit werkt met de zoekresultaten van Google, omdat ik regelmatig de vraag krijg of ik een website bovenaan kan 'zetten'. Onderaan deze pagina staan nog een aantal andere manieren om bezoekers op je website te krijgen.
1. Bedenk wat je doelgroep zoekt...

1. De algemene zaken


Google en alle andere zoekmachines zoals DuckDuckGo, Yahoo of Bing werken met een allerlei formules om zoekresultaten weer te geven. Er zijn zo'n 180 verschillende eigenschappen van een website waar de zoekmachine naar kijkt om jouw website te indexeren. Een aantal van deze eigenschappen liggen voor de hand, de belangrijkste SEO (Search Engine Optimalisation) zijn:
 • De titels, subtitels en teksten
 • De URL's van de pagina's
 • De aantal backlinks naar de website vanaf andere websites
 • De grootte en leeftijd van je website
 • Op welke zoekwoorden is je concurrentie te vinden?
Ook belangrijk zijn onder andere: de snelheid van je website, de techniek die is gebruikt, of de website responsive (voor mobiel) is, of de domeinnaam een SSL certificaat gebruikt en hoeveel updates er aan de inhoud van de website zijn. Je kan het zo gek niet bedenken of het heeft invloed. Sjoemelen met trucjes om de zoekresultaten te beïnvloeden is not-done. Zoekmachines als Google zijn in de afgelopen jaren heel goed geworden in het filteren van de resultaten en zorgen dat dit op orde blijft.

Hoe zoekt jouw doelgroep naar jouw informatie?

Jouw website is voor jouw doelgroep; je bezoekers. Maak je website niet voor de zoekmachines en zorg dat je goede en menselijke teksten schrijft en goede techniek gebruikt. Daarnaast is het belangrijk om uit te zoeken en te begrijpen hoe jouw doelgroep op Google zoekt naar jouw dienst of product. De zoekwoorden die ze gebruiken, welke zijn dat? Wat doet jouw concurrentie hiermee?

Voorbeeld

Stel je hebt een restaurant in Utrecht, hoe zoekt jouw doelgroep? Is het aannemelijk dat iemand zoekt op 'restaurant'? Lijkt mij niet. Ik denk dat de zoeker sowieso zoekt op het woord 'restaurant' in combinatie met andere zoekwoorden zoals 'utrecht' en wellicht ook de keuken zoals 'Italiaans'. Dus de zoekopdracht is dan 'restaurant utrecht italiaans'. De zoekopdracht is meestal heel gericht. Misschien zoeken meer mensen wel op 'uit eten italiaans restaurant utrecht' of 'beste restaurant utrecht italiaans'. Bedenk goed dat je met zoekopdrachten op enkele woorden zoals 'restaurant' waarschijnlijk niet bovenaan zal komen. Dat is gewoonweg te moeilijk, te veel concurrerende websites en blogs en in dit geval van het restaurant ook verzamelwebsites zoals Thuisafgehaald.nl etc..

Bezoekers naar je website krijgen

Naast je best doen om de website in de zoekresultaten op een mooie positie te krijgen zijn er meerdere manieren om bezoekers naar je website te krijgen. Hieronder een paar opties waarvan ik denk dat ze goed werken en misschien wel meer opleveren dan te veel tijd steken in SEO van je website.
 • Landingspagina's maken (aparte pagina's met specifieke informatie. Flyers die uiteindelijk leiden naar je website)

 • Adverteren op zoekmachines of social media. Hierdoor krijg je ook veel inzicht in je bezoekers.

 • Meer content maken op je website zoals nieuws / blog

 • Je nieuws / blog koppelen via social media

 • Gebruikmaken van een statistiekenprogramma (Piwik of Google Analytics) om inzicht te krijgen in je bezoekers

 • Gebruikmaken van het Google Webmasteprogramma en/of Google Adwords